Ο Άγιος  Αντώνιος είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Θέρμης. 20 γυναίκες αγρότισσες αποφάσισαν  να εισφέρουν στην οικογένεια με έναν δικό τους τρόπο. Αυτό το πέτυχαν δημιουργώντας  αυθεντικά παραδοσιακά ποντιακά  προϊόντα.

.jpg

Το Περέκ είναι τα  φύλλα που ζυμώνονται μόνο με αλεύρι και νερό. Με αυτά γίνεται  η ποντιακή πίτα γρήγορα και εύκολα. Το Περεκ ψήνεται  στο σάτζ μια λαμαρίνα που μπαίνει στην φωτιά του τζακιού.

2 1

Άλλα πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα είναι το  Συρόν, το ιβριστό, μακαρίνα, χυλοπίτες, τραχανάς,μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής. Για όλα αυτά τα προϊόντα υπάρχουν και οι σχετικές συνταγές γραμμένες πάνω στην συσκευασία. Με Αυτό τον τρόπο συνεχίζουν από γενιά σε γενιά μια παράδοση αιώνων.

1

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999. Είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης.

Στόχος του  Συνεταιρισμού είναι η εξασφάλιση στις αγρότισσες του χωριού ενός εισοδήματος, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η προβολή της ποντιακής παράδοσης.

Το μεράκι η καλή διάθεση και οι ικανότητες των γυναικών του Συνεταιρισμού έδωσαν την δυνατότητα στον τόπο τους να μετατραπεί σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Τα πεντανόστιμα παραδοσιακά προϊόντα δεν τα επιλέγουν μόνο οι ντόπιοι αλλά και πολλοί  ταξιδιώτες  που επισκέπτονται τον Συνεταιρισμό είτε για να αγοράσουν τα προϊόντα είτε για να καθίσουν στο ζεστό χώρο του  Καφεγλυκοπωλείου.

1

Επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο όπου παρασκευάζονται όλες αυτές οι λιχουδιές με την Κα. Καλαιτζίδου Κατερίνα και η Κα Δέσποινα Ιωαννίδου . Εκεί παρακολουθήσαμε τις κυρίες που με τραγούδια και γέλια ετοίμαζαν τα παραδοσιακά προϊόντα! Η Κα Νένα Παπαδοπούλου  μας έδειξε πώς ψήνουμε το Περέκ στο τηγάνι και τι υλικά μπορούμε να βάλουμε μέσα! Η Κα  Μαρία Κουκουρού μας ξενάγησε  στα προϊόντα που πωλούνται  στο Καφεγλυκοπωλείο .

Μετά το τέλος της ξενάγησης απολαύσαμε ελληνικό καφέ στην χόβολη και σπέσιαλ Περέκ στο χώρο του Καφεγλυκοπωλείου όπουη θέα  προς τον Όλυμπο είναι μαγευτική. Η επίσκεψη μας στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό αποτελεί μια γαστρονομική εμπειρία, μια επαφή με την  παράδοση και ιστορία μέσα από τις γεύσεις των ποντιακών παραδοσιακών συνταγών.

και κουλουρακια 1

Leave a Reply