Η Βέροια μια σύγχρονη πόλη,μόνο 73 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη διατηρεί τις ιστορικές γειτονιές της και πολλά από τα ιστορικά μνημεία της. Στο ταξίδι οινικού τουρισμού που πραγματοποιήσαμε επιλέξαμε να επισκεφθούμε το χωριό Πατρίδα (6 χιλιόμετρα από την πόλη της Βέροιας) για να δοκιμάσουμε τα ξεχωριστά κρασιά του οινοποείου Μαραντίδη.

Το χωριό Πατρίδα χτίστηκε απ΄ό πόντιους πρόσφυγες που ήρθαν στην Νέα Πατρίδα από την περιοχή Καρς Καυκάσου. Ένας τόπος όμορφος, ήσυχος με τον κάμπο να απλώνεται μπροστά του που έμιαζε με αυτόν που άφηναν οι διωγμένοι το 1918 από τους Τούρκους. Για αυτο και οι άνθρωποι έλεγαν Ήρθαμε στην Πατρίδα!

Το οινοποείο Μαραντίδη παράγει κρασιά και αποστάγματα αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο οικογενειακό τους αμπελώνα.

5b4d4b77 521d 4389 8f0c b057a27a5f46

Η αμπελοοινική παράδοση της οικογένειας Μαραντίδη ξεκινά μερικές δεκαετίες πριν. Εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο Γεώργιος Μαραντίδης. Ξεκίνησε να δουλεύει αρχικά ως εργαζόμενος στoν Ι. Μπουτάρη και συνέχισε με οινολογικές σπουδές στην Βουργουνδία. Τελειώνοντας τες, το 1987, εξακολουθεί να εργάζεται στην ίδια εταιρία, πλέον ως Τεχνικός Οινολογίας. Μ’ αυτή του την ιδιότητα ταξίδεψε και γνώρισε την Ελλάδα, οινοποιώντας σε Σαντορίνη, Κρήτη, Νεμέα, Αττική, Γουμένισσα και Νάουσα. Η αγάπη του για το σταφύλι και το κρασί ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία του δικού του οινοποιείου, στην Πατρίδα Ημαθίας. Αυτή η πορεία συνεχίζεται με την διαδοχή του από τις κόρες του, Ελένη και Φωτεινή, οι οποίες σπουδάζουν αμπελουργία και οινολογία, με σκοπό τη διατήρηση και συνέχιση του οινοποιείου Μαραντίδη.

Στον χώρο του οινοποείου πραγματοποιήσαμε γευσιγνωσία

ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ

Ξινόμαυρο: 75%   Merlot: 25%    Αλκοολικοί βαθμοί: 12,8% vol
Ερυθρός οίνος ξηρός, με βαθύ κόκκινο χρώμα, παλαιωμένος, τουλάχιστον 1 έτος σε βαρέλι και 6 μήνες σε φιάλη. Διακρίνεται για τα πλούσια αρώματα μπαχαρικών και φρούτων του δάσους και για την ισορροπημένη οξύτητα που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών.
Συνδυάζεται άριστα με κόκκινα κρέατα, με λευκά και κίτρινα τυριά, στους 16-18ο C.

Το λευκό τους κρασί

ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ

Ροδίτης: 85%  Ξινόμαυρο: 15% 
Αλκοολικοί βαθμοί: 12% vol

Ένας λευκός οίνος με διακριτικά αρώματα τριαντάφυλλων, χαρακτηριστικό των ποικιλιών, ισορροπημένη οξύτητα, καλοδομημένο σώμα και μακριά επίγευση. Προτείνεται συνοδεία θαλασσινών, τυριών, λαδερών και λευκών κρεάτων.
Σερβίρεται δροσερό στους 14- 16 ο C.

Leave a Reply